Behang verwijderen tips FAQ header

Veel gestelde behangvragen

Hoe lang moet behang drogen?

Gaat het om de wat lichtere papier of vliesbehang dan is 48 uur droogtijd vaak meer dan genoeg. Droogtijden kunnen verschillen per type behang. Lees hier alles over de droogtijden van behang.

Hoe verwijder je behang?

Het verwijderen van behang hangt af van het type behang dat je gebruikt. Het meest gebruikte vliesbehang verwijderen is erg makkelijk. Je kan het makkelijk van de muur trekken zonder dat je het vochtig hoeft te maken. Ook hoef je niet bang te zijn dat veel lijm achterblijft op de muur.
Gebruik eventueel een mesje of een spatel om achter het behang te komen en het omhoog te wippen zodat je het er vervolgens makkelijk met je handen vanaf kan trekken.
Gebruik je een ander type behang? Bekijk dan dit blog waarin we vertellen hoe je bijvoorbeeld vinylbehang verwijdert.

Wat is vliesbehang?

Vliesbehang is behang met een onderlaag of ‘rug’ van vlies materiaal. Vlies is een duurzaam textielmateriaal dat niet gewoven of gebreid is. In tegenstelling tot het klassieke materiaal wordt er geen garen gebruikt, maar wordt direct als vezel in een vlies afgelegd en vervolgens aan elkaar gehecht. Dit maakt het materiaal stevig, flexibel, glad en absorberend waardoor het makkelijk met lijm aan te brengen is aan de muur.

Wat is Vinyl/ PVC behang?

PVC behang wordt ook wel Vinylbehang genoemd. Vinylbehang heeft namelijk een PVC bovenlaag. Dit maakt dit type behang erg goed afwasbaar, een stuk steviger en kras vast. Daarnaast biedt die PVC bovenlaag de mogelijkheid om ook reliëf in het behang aan te brengen. Dit geeft het behang vaak een high-end uitstraling.

Wat is het verschil tussen vliesbehang en vinylbehang?

Vliesbehang is het meest ‘standaard’ type behang dat je in veel winkels zal vinden. Vliesbehang is dun, flexibel en daarmee makkelijk aan te brengen en te verwijderen (bijvoorbeeld erg makkelijk te verwijderen met een stoomreiniger).
Vinylbehang is daarentegen wat ‘luxer’. Dit type behang is voorzien van een dikkere vinyl toplaag. Dit materiaal is wat dikker en stugger. Het grote voordeel van vinylbehang ten opzichte van vliesbehang is dat dit behang beter bestand is tegen vocht, een stuk beter afwasbaar en stoot- en krasvast is. Daarnaast kan reliëf worden aangebracht in de dikke toplaag van dit behang waardoor het ook luxere look én feel krijgt.

Hoe behang je?

1. Zorg dat de muur glad is. Vul grote gaten op.
2. Knip het behang: knip of snij de behangbanen alvast. Zorg dat je deze ongeveer 10 centimeter groter afknipt dan de hoogte van de muur. Zo zorg je dat je na het behangen aan beide kanten wat over houdt aan de boven en onderkant om netjes af te kunnen snijden.
3. Breng een eerste loodrechte verticale lijn aan op de muur waar de eerste behangbaan komt te hangen.
4. Breng de behanglijm aan op de muur. Doe dit per baan.
5. Breng de eerste baan aan:
– Zorg dat je aan de bovenkant ongeveer 5cm overhoudt.
– Breng het behang recht tegen de loodlijn aan
– en veeg het behang goed glad met de behangborstel. Zorg dat je luchtbelletjes die eventueel onder het behang ontstaan glad veegt.
– Druk het behang met een spatel aan de boven en onderkant goed aan.
– Gebruik een liniaal en een scherp stanleymes om het behang aan de boven en onderkant af te snijden.
6. Breng de rest van het behang aan.
– Zorg dat je het behang zo strak en recht mogelijk naast elkaar aanbrengt. Na het aanbrengen kan je het behang door hard te drukken/ duwen nog iets verschuiven. Zo zorg je dat de banen perfect aansluiten.
– Rol de naden strak met een nadenroller (verfroller werkt ook) en eventueel een klein beetje extra lijm.
– Verwijder het overtollige lijm aan de randen/ naden met een doek of spons en water.

Bekijk ons uitgebreide ‘hoe behang je’-stappenplan hier.

Hoe reken je uit hoeveel behang je nodig hebt?

Dit reken je uit door simpel lengte x breedte van het oppervlak te nemen dat je wilt behangen. Daarnaast dien je rekening te houden met snijverlies, maar hier houden de meeste leveranciers zelf vaak rekening mee in hun berekening. Mocht je leverancier hier geen rekening mee houden raden wij aan ongeveer 10cm per m2 extra op te tellen op het totaal aantal berekende m2.