Ophangen kinderbehang mevrouw

Hoe behang je? (uitgebreide instructies)

Behang is er in veel verschillende soorten en heeft elk eigen kenmerken. Zo staat vliesbehang bekend om de veelzijdigheid en staat glasvezelbehang bekend om de stevigheid. Overall hebben alle types behang één ding gemeen: de flexibiliteit. Er wordt dan ook gezegd dat het ophangen van behang relatief makkelijk is. Toch zijn er verschillende dingen om op te letten.
In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je de verschillende types behang moet behangen en geven we je enkele tips. Na het lezen van dit artikel weet je alles wat je moet weten om goed te behangen.

Voordat je aan de slag gaat is het van belang te weten welk materiaal je nodig hebt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Stap 0: het materiaal

Om te behangen

  • Behangschaar of Stanleymes: om het behang af te snijden.
  • Lijm: wij adviseren Flocx of Perfax behanglijm. Deze kan je vinden
  • (Behang)tafel: heb je geen behangtafel is het aan te raden een plek te creëren (bijvoorbeeld op de grond) waarop je het behang kan afsnijden en eventueel kan besmeren met behanglijm. 
  • Lijmborstel: om het lijm op het behang of op de muur aan te brengen
  • Aandrukrol/ behangborstel: om het behang goed glad te strijken tegen de muur
  • Spatel: Om eventueel het lijm te mengen en het behang aan de randen aan te drukken indien nodig.
  • (Optioneel) Loodlijn: om te kunnen bepalen of het behang goed recht hangt.
  • (Optioneel) Nadenroller: om de naden tussen het behang plat te rollen

Om behang te verwijderen

  • Afweekmiddel
  • Blokborstel: om het afweekmiddel goed aan te brengen op het behang.
  • Behangstomer: bij een groot behangen oppervlak handiger dan het gebruik van afweekmiddel. Let wel op, deze manier van verwijderen werkt goed bij papieren en vliesbehang (het stoom kan door de bovenlaag van het behang trekken). Bij Vinyl en Glasvezelbehang is de bovenlaag waterafstotend. Bij deze types behang dien je meer water aan te brengen of langer te stomen.
  • Breed plamuurmes: om het behang los te steken.

Stap 1: de muur voorbereiden

Het is afhankelijk van het type muur of enige voorbereiding vereist zal zijn. Hieronder benoemen we de type muren inclusief voorbereiding:

  1. Glad gestucte muur: kan direct behangen worden mits het stucwerk minimaal een half jaar oud is.
  2. Sierpleister muur: dit is een wat meer decoratief stucwerk (meer relief). Hier valt ook betonstuc of korrelpleister stuc onder. Om dit type muur te behangen dient de muur eerst glad geschuurd te worden.
  3. Bouwbehang muur: bouwbehang wordt vaak aangebracht op muren in nieuwbouwwoningen. Dit is een voorlopige, goedkope, snelle oplossing om niet tegen een kale muur aan te kijken. Voor je gaat behangen dien je dit type behang te verwijderen van de muur.
  4. Gipswand: Deze wanden nemen veel vocht op en zijn vaak redelijk ‘poederend’. Het is daarom aan te raden om gipswanden eerst te voorzien van voorstrijkmiddel en/of muuropvulling om vervolgens te behangen.
  5. Muur met oud behang: Behang eerst goed verwijderen met afweekmiddel of een behangstomer (zie behang verwijderen bij stap 0). Verwijder het lijm vervolgens goed met een schuurmachine en zorg dat de muur weer glad is.

Extra: zitten er stopcontacten of schakelaars op de muur? Zorg dan dat je het afdekplaatje er af haalt voordat je gaat behangen.

Stap 2: het behang voorbereiden

  1. Check het behang op kleurverschil: zorg dat je het batchnummer op je behangrollen controleert. Deze moet hetzelfde zijn. Is deze niet hetzelfde dan betekend dat dat de rollen op 2 verschillende momenten/ batches zijn geproduceerd. Hierdoor kan het voor komen dat het behang een licht kleurverschil heeft. 
  2. Knip het behang: knip of snij de behangbanen alvast. Zorg dat je deze ongeveer 10 centimeter groter afknipt dan de hoogte van de muur. Zo zorg je dat je na het behangen aan beide kanten wat over houdt aan de boven en onderkant om netjes af te kunnen snijden.

Extra: Let op dat je de banen in gelijke lengtes afsnijd (en de marge van 10 centimeter gebruikt), zodat je zonder problemen de banen volgens design aan elkaar kan laten aansluiten.

Stap 3: trek een loodrechte lijn op de muur

Breng een eerste loodrechte verticale lijn aan op de muur waar de eerste behangbaan komt te hangen.

Stap 4: het behanglijm aanbrengen

  1. Zorg dat je behanglijm is voorbereid. Meng de lijm goed volgens aanwijzing op de verpakking of gebruik Kant-en-klaar behanglijm (tegenwoordig goed genoeg en scheelt veel moeite).
  2. Breng de behanglijm direct aan op de muur. Doe dit iets breder dan de totale breedte van de behangstrook.
  3. Voor vlies en papierbehang is het vaak voldoende om alleen de muur goed te bestrijken met behanglijm. Gaat het om wat dikker en zwaarder behang is het aan te raden het behang zelf ook te voorzien van behanglijm (gebruik hiervoor een behangtafel of ander vlak oppervlak).

Stap 5: het behang aanbrengen

  1. Breng de eerste baan aan:
    – Zorg dat je aan de bovenkant ongeveer 5cm overhoudt.
    – Breng het behang recht tegen de loodlijn aan
    – en veeg het behang goed glad met de behangborstel. Zorg dat je luchtbelletjes die eventueel onder het behang ontstaan glad veegt.
    – Druk het behang met een spatel aan de boven en onderkant goed aan.
    – Gebruik een liniaal en een scherp stanleymes om het behang aan de boven en onderkant af te snijden.
  2. Breng de rest van het behang aan.
    – Zorg dat je het behang zo strak en recht mogelijk naast elkaar aanbrengt. Na het aanbrengen kan je het behang door hard te drukken/ duwen nog iets verschuiven. Zo zorg je dat de banen perfect aansluiten.
    – Rol de naden strak met een nadenroller (verfroller werkt ook) en eventueel een klein beetje extra lijm.
    – Verwijder het overtollige lijm aan de randen/ naden met een doek of spons en water.
  3. Snijd eventuele obstakels weg: mocht de muur een stopcontact, schakelaar of iets dergelijks bevatten dan heb je de afdekplaat als het goed is al voor het behangen er af gehaald (zie stap 1). Hang het behang over de schakelaar of het stopcontact en veeg de hoeken goed aan met een spatel. Snijd vervolgens het behang rondom de schakelaar of het stopcontact weg met een stanleymes.

Tip: Start met het behangen vanaf de lichtste kant van de muur (vaak de raamkant). Dan vallen de naden het minste op.

Tip: Na het aanbrengen en gladstrijken nog een grote luchtbel onder het behang zichtbaar? Prik deze luchtbel dan heel voorzichtig door met bijvoorbeeld het stanleymes. Strijk daarna de luchtbel glad.

Zie het allemaal in onderstaande video